25. marec

Začína kampaň 25. marec Deň počatého dieťaťa 2023

Zajtra začína 23. ročník kampane 25. marec Deň počatého dieťaťa. Tohtoročnou témou je Bioetika ako základ kritického myslenia pre ochranu života.

Zajtra začína 23. ročník kampane 25. marec Deň počatého dieťaťa. Tohtoročnou témou je Bioetika ako základ kritického myslenia pre ochranu života. Pozývame vás prežiť kampaň spolu s nami a šíriť posolstvo, že je život darom, ktorý treba chrániť od počatia po prirodzenú smrť.

Kampaň vyvrcholí v sobotu 25. marca na Deň počatého dieťaťa, no už od pondelka 20. marca sa môžete tešiť na pestrý program, ktorý sme si tento rok pripravili. Zároveň vás pozývame pripnúť si v tomto týždni bielu stužku na kabát a pozitívne tak vyjadriť svoj postoj k ochrane života. Nezabudnite sledovať naše sociálne siete a web www.25marec.sk, kde budeme postupne pridávať podcasty, videá a blogy šíriace osvetu o tom, že aj na počatých deťoch záleží.

Prečo od počatia?

Keď vypukol ošiaľ spôsobený spustením novej umelej inteligencie Chatu GPT od OpenAI, vyskúšali sme ho aj my. Kódu na druhej strane počítača sme sa spýtali, kedy začína ľudský život. Odpoveď nás prekvapila. Totiž aj pre veľmi inteligentný počítač, ktorého učili na obrovskom množstve textov, ktoré doposiaľ ľudstvo zaznamenalo, začína ľudský život od počatia. Prekvapivé…

Konkrétne ChatGPT odpovedal na otázku, kedy sa z vedeckého hľadiska začína život, takto:

„Z vedeckého hľadiska sa ľudský život začína po oplodnení vajíčka spermiou, čo vedie k vzniku zygota. Táto zygota obsahuje kompletný súbor chromozómov, ktorý je nevyhnutný pre vývoj ľudského jedinca a zahajuje sa proces embryonálneho vývoja. Z vedeckého hľadiska sa plod považuje za ľudský od okamihu oplodnenia, pretože obsahuje všetky genetické informácie potrebné pre vývoj ľudského jedinca…“

Kódu na druhej strane počítača sme sa spýtali, kedy začína ľudský život. Odpoveď nás prekvapila.

Aj napriek alibistickým frázam na konci odpovede, že povedať to presne nevieme, keďže sa táto otázka odvíja od rôznych kultúr a hodnôt, nedokázala umelá inteligencia poprieť fakt, že už v momente počatia začína život. Vďaka vede dnes vieme, že vtedy embryo obsahuje všetky genetické informácie konkrétneho človeka s konkrétnymi vlastnosťami. A hoci v tejto fáze plod ešte nevyzerá ako plne vyvinutý človek, má potenciál ním byť. A nebude ničím iným než človekom.

V rámci tohtoročnej kampane tak chceme upriamiť pozornosť aj na fascinujúci začiatok a vývoj malého človeka v lone matky z hľadiska medicíny a bioetiky.

Bioetika ako maják

Nečakané tehotenstvo, očakávanie postihnutého dieťatka či neplodnosť sú komplikované životné situácie stavajúce nás pred náročné rozhodnutia. V dnešnej dobe rozmazaných hraníc je niekedy náročné zhodnotiť, čo je vlastne správne konanie v takej situácií. Tobôž, keď od lekárov rodičia často dostanú len odporúčanie ísť na potrat či umelé oplodnenie. Preto, dnes, viac ako kedykoľvek predtým, potrebujeme vhodný nástroj, ako správne postupovať a rozhodovať sa. Tým nástrojom môže byť bioetika, preto je hlavnou témou 23. ročníka kampane 25. marec Deň počatého dieťaťa Bioetika ako základ kritického myslenia pre ochranu života.

Pridávame do nášho vizuálu maják ako symbol bioetiky, ktorá nám môže pomôcť orientovať sa v búrlivých vodách hodnotových otázok. Rovnako ako maják chráni lode pred ostrými útesmi, bioetika nás môže bezpečne sprevádzať na ceste svojím životom a chrániť pred nedobrými rozhodnutiami.

Pridávame do nášho vizuálu maják ako symbol bioetiky, ktorá nám môže pomôcť orientovať sa v búrlivých vodách hodnotových otázok. Rovnako ako maják chráni lode pred ostrými útesmi, bioetika nás môže bezpečne sprevádzať na ceste svojím životom a chrániť pred nedobrými rozhodnutiami.

Viac o bioetike vám priblížime v podcaste s bioetičkou Pavlou Bicianovou, ktorý budeme na webe www.25marec.sk a sociálnych sieťach zdieľať už zajtra.

Okrem toho mladí ľudia z 4Life mission, partner kampane, pripravili diskusiu s bioetikom profesorom Jozefom Glasom, ktorá sa uskutoční v stredu 22. marca od 18:00 do 19:30 vo Veľkej sále UPeCe v Bratislave (Staré Grunty 36). Rozprávať sa budú na tému Bioetika pre všetkých, aká je hodnota ľudského života? Srdečne vás pozývame.

Hymna kampane Život je dar

Už viackrát sme avizovali, že sme nadviazali spoluprácu s manželmi Veronikou a Tadeášom Gavalovcami, ktorým v týchto dňoch vychádza CD oslavujúce život. Ich piesne vznikli ako odpoveď na veľkú stratu dcérky Terezky Mattey, ktorej život na tejto zemi trval len pár minút. Hudbou chcú prinášať nádej, povzbudenie a posilu všetkým, ktorí si prechádzajú ťažkým obdobím, aby ani vtedy nezabúdali, že je život darom za každých okolností.

Hudbou chcú prinášať nádej, povzbudenie a posilu všetkým, ktorí si prechádzajú ťažkým obdobím, aby ani vtedy nezabúdali, že je život darom za každých okolností.

Príbeh manželov z Prešova nás natoľko oslovil, že sme ich pozvali zložiť pre tohtoročnú kampaň DPD pieseň. Už od začiatku bola naša spolupráca nesmierne požehnaná. Aj my, aj Gavalovci sme cítili, že ideme dobrým smerom a Veronika začala pieseň skladať hneď po prvom nadviazaní kontaktu. Už stačilo len doladiť detaily a hymna DPD 2023 s názvom Život je dar bola na svete. Nenechajte si ujsť jej premiéru na našom Youtube 25. marca.

Zároveň sa skladba objaví aj na ich CD Dôverujem Ti, ktoré si budete môcť kúpiť po premiére hymny cez našu zbierku. Zostávajte s nami, aby vám neunikli žiadne novinky.

Svetový deň Downovho syndrómu

Deti s Downovým syndrómom tvoria najväčšie percento interrupcií pre zdravotné dôvody, keďže ide o postihnutie, ktoré dokážeme pomerne ľahko zistiť z testov počas tehotenstva. Títo ľudia však dokážu viesť plnohodnotný život a čo viac túžia a vedia byť aj veľkým prínosom pre spoločnosť. Nedostávajú však šancu a namiesto toho, aby sme im vytvárali podmienky a integrovali ich medzi nás, zbytočne sa ich bojíme.

Svetový deň Downovho syndrómu

Zavítali sme do bratislavskej kaviarne Radnička, kde sme točili video so šikovným Downikom Jurajom, ktorý je živým príkladom, akou radosťou a prínosom dokážu títo ľudia byť. Stačí im len vytvoriť tie správne podmienky, o čo sa už dlhodobo snaží občianske združenie Inklúzia a Agentúra podporovaného zamestnávania.

Nenechajte si ujsť krátky dokumentárny film s Jurajom, ktorý zverejníme na Youtube a sociálnych sieťach 21. marca, a podcast so zakladateľkou Agentúry podporovaného zamestnávania Vierou Záhorcovou, ktorá viac priblíži svet ľudí s Downovým syndrómom.

Pomoc ženám v nečakanom tehotenstve a ich duševné zdravie

O počatých deťoch sa nedá hovoriť oddelene od matiek, preto je Pomoc ženám v nečakanom tehotenstve poslednou podtémou tohto ročníka. Nedá sa totiž apelovať na ochranu počatých detí, bez podania pomocnej ruky práve ich matkám, ktoré často čelia situáciám a podmienkam, ktoré si sami nedokážeme predstaviť.

Pozrieme sa tak viac na to, aké informácie ženy potrebujú, aby dokázali spraviť rozhodnutie, ktoré nebudú neskôr ľutovať. Akým psychickým problémom počas tehotenstva čelia či aký tlak dokážu lekári na matku vytvoriť, keď sa zistí, že dieťa nie je zdravé. Rozprávať sa budeme so Zuzanou Strakovou z Poradne Alexis na webinári, ktorý pripravujeme a budeme vás o ňom čoskoro informovať.

Pripni si bielu stužku a zviditeľni neviditeľného človeka

Zostávajte s nami a pomôžte nám šíriť posolstvo, že je život darom, ktorý treba chrániť od počatia po prirodzenú smrť. Pozývame vás pripnúť si bielu stužku na kabát, sledovať naše sociálne siete a web 25.marec.sk, kde budeme o všetkých pripravovaných podcastoch, blogoch a videách informovať. A v prípade, že by ste sa do kampane chceli aktívnejšie zapojiť, kliknite tu: Chcem sa zapojiť do kampane a zistite, aké máte možnosti.

Ďakujeme všetkým partnerom kampane.