25. marec

Manželia Gavalovci: Naša Terezka Mattea bola pre svet nedokonalá, pre nás vzácny dar

Ste manželmi šesť rokov. Aké sú vaše korene?

Tadeáš: Som z rodiny, kde je otec gréckokatolícky kňaz. Vyrastali sme piati súrodenci a z detstva si pamätám, že sme sa tuším päťkrát sťahovali na rôzne miesta. Študoval som na vysokej škole v Košiciach a od tínedžerských rokov hrám v kapele F6. Veroniku som spoznal vo Vysokej nad Uhrom, kde som sa ocitol úplne náhodou.

Veronika: Ja som z iného kraja, košického, a na rozdiel od Tadeáša sme sa až tak nesťahovali (úsmev). Mám dvoch súrodencov. Áno, spoznali sme sa vo Vysokej nad Uhrom v Domčeku Anky Kolesárovej na Festivale radosti. Tento rok to bolo presne desať rokov, čo sme sa prvýkrát stretli. Nebola to láska na prvý pohľad…

Tadeáš: Z mojej strany áno (úsmev).

Veronika: Po festivale sme sa intenzívne spoznávali a po približne dvoch rokoch sme sa rozhodli, že ideme do vzťahu. Keďže sme sa stretli pri Domčeku Anky Kolesárovej, dali sme si pred manželstvom záväzok čistoty.

Tadeáš: Po ďalších dvoch rokoch sme sa rozhodli vziať sa.

Takže Domček Anky Kolesárovej bol pre váš vzťah kľúčovým miestom?

Veronika: Pochádzam z tradičnej kresťanskej rodiny, chodievala som do kostola a na stretká s dievčatami, spievali sme v kostole… Veľa som toho počula, avšak až pri Domčeku Anky Kolesárovej som si uvedomila, že sa stotožňujem s mnohými vecami, o ktorých hovorili. S niektorými témami som sa tam stretla prvýkrát. To, čo vtedy do nás zasievali, sa u mňa hlboko zakorenilo.

Kedy ste sa stretli s nepochopením alebo konfrontáciou vašich postojov?

Veronika: Spomínam si, keď sme boli na stáži v Krakove, tesne pred odchodom sme zistili, že čakáme bábätko. Tobiáška. Na kontrole v Poľsku som cítila, že pani doktorka mi nepriamo dáva možnosť ísť na potrat. Úplne som jej nerozumela, ale akoby ma naň nabádala. Považovala som to za úplne neprijateľné, že len kvôli tomu, že sa jej zdám ako mladá študentka, tak ma posiela na potrat.

Tadeáš: Téma o živote sa vždy otvárala… Na stretkách, pri debatách doma a s kamarátmi. Bytostne sa nás dotkla pri treťom tehotenstve. Lekári zistili, že naše dieťatko má diagnózu nezlučiteľnú so životom. Pred tým sme nemali až takú priamu konfrontáciu. Prvé dve tehotenstvá boli bezproblémové.

Čo sa dialo pri treťom tehotenstve?

Veronika: V dvanástom týždni mi pani doktorka vysvetlila, že naše bábätko nemá lebečnú kosť.

Čo konkrétne to znamenalo?

Tadeáš: Našej dcérke sa približne od čela hore nevyvíjala hlavička tak, ako mala. Mozog bol obmývaný plodovou vodou a to bolo preňu toxické.

Veronika: Modlili sme sa za zázrak, ak sa Pán chce osláviť takto. O príhovor sme prosili aj svätého Šarbela. Viditeľný zázrak sa nestal. Avšak zázrakom pre nás bolo to, koľko požehnania sme zažili počas celého tohto obdobia. Bol to veľmi potrebný kus cesty, ktorým sa nám Pán Boh dal poznať ako dobrý a milujúci otec.

Tadeáš: Doktori nás, najmä Veroniku, stavali do pozície rozhodnúť, čo s bábätkom urobíme. My sme vedeli, že nech bábätko bude akékoľvek, z našej strany dostane šancu. Mnohí doktori však často hneď ponúknu len jedinú možnosť, potrat.

Nastal pôrod? A ak áno, ako prebiehal?

Veronika: Áno, došlo k pôrodu. Veľmi som si priala rodiť prirodzene. Obávala som sa, že ak by došlo k akútnej sekcii, prídem o možnosť byť s Terezkou Matteou počas jej prvých chvíľ. Ani sme nevedeli, ako dlho bude žiť.

Tadeáš: Keďže Terezka nemala vyvinutú lebečnú kosť, nedalo sa predpokladať, ako bude pôrod prebiehať, čo bolo rizikové. Pri prirodzenom pôrode hlavička dieťatka otvára pôrodné cesty.

Veronika: Našťastie, všetko prebehlo hladko, dokonca aj rýchlo. Terezku Matteu sme dostali do náručia a šepkali jej slová lásky a prijatia. Žila 55 minút. Potom jej prestalo byť srdiečko. Odišla pokojne, bez agónie. Vedeli sme, že všetko má aj malo svoj hlboký zmysel a my sme ho len s pokorou prijímali.

Akú v tom všetkom zohráva úlohu hudba?

Tadeáš: Už keď sme spolu chodili, vedel som, že Veronika skladá piesne. Tiež som skladal, ale videl som, že tie jej sú veľmi pekné (úsmev). Veronika ich nechcela zverejňovať. Až teda do tretieho tehotenstva…

Veronika: Bolo to veľmi náročné obdobie. Môjmu ockovi diagnostikovali zhubný nádor, veľmi krátko na to sme sa dozvedeli o Terezkinej diagnóze a do toho celosvetová situácia vo svete a vojna na Ukrajine. Doľahla na mňa úzkosť a hrôza.

So svojou prvou piesňou, ktorú som zložila pred desiatimi rokmi, som v tomto čase, keď mi bolo ťažko, kričala na Boha. Hudba je prostriedok, ktorým jednoduchšie otvorím svoje vnútro pred Pánom a vyjadrím mu, čo prežívam. Moje piesne sú modlitbou, v ktorej odovzdávam Bohu svoje problémy a uznám, že On je väčší než akýkoľvek problém.

To, že mám piesne, je dar. Nechcem si ho nechať pre seba. Preto sme sa rozhodli nahrať CD Dôverujem Ti, ktoré vyjadruje to, čím žijeme.

Ako vznikala hymna ku Dňu počatého dieťaťa?

Veronika: Keď nás kontaktovalo Fórum života ohľadom hymny pre tento ročník, ktorého heslo je Život je dar, dostala som odpoveď na volanie, ktoré vo mne klíčilo už počas tehotenstva. Náš život sme si ničím nezaslúžili. Dostali sme ho ako dar od Darcu života… v spolupráci s našimi rodičmi (úsmev). Sme stvorení z lásky, v prvom rade z tej Božej, a pre lásku. Nikto iný nezastúpi naše miesto na Zemi. Sme dôležití a v Božích očiach máme nesmiernu hodnotu.

Tadeáš: Hoci sme dostali dar a logika hovorí, že s ním môžeme nakladať, ako sa nám páči, tento dar – život – máme mať v úcte, rešpektovať a chrániť ho. Nemáme právo nárokovať si na život toho druhého. Máme byť dobrými správcami a nie vlastníkmi.

Veronika: Počas tehotenstva sme prosili o príhovor svätého Šarbela. Jeho hymna nesie názov Život je Boží dar. Ten názov ma veľmi oslovil, lebo význam mena Mattea je dar Jahveho alebo inými slovami Boží dar. Stále, keď spievam tretiu slohu, myslím na našu Terezku Matteu. Pre svet nebola dokonalým darom. Nevideli jej hodnotu. Stvoriteľ však tvorí z lásky a nevie neľúbiť. On si nekladie podmienky. Boh miluje bezvýhradne a dáva dokonalé dary.

Prajem si, aby sme si uvedomovali našu hodnotu, lebo to je predpoklad toho, že si budeme vážiť aj tých vedľa nás… a v nás.

Viac informácií o CD Dôverujem ti nájdete na webe www.gavalovci.sk a budete si ho môcť kúpiť aj cez zbierku Fóra života po kampani Deň počatého dieťaťa. 

Hymnu kampane Deň počatého dieťaťa Život je dar zverejníme v sobotu 25. marca na webe kampane. Zostávajte s nami a šírte posolstvo, že život je dar.

Andrea Žiaková