25. marec

 

Jarné dni sú ako stvorené pre oslavu nového života a takým projekt Zachráňme životy rozhodne je. Pomoc, spolupráca a ochota pomôcť sú pre projekt charakteristické. Nové klientky, krásne narodené deti a ochotní darcovia, to dnes skutočne stojí za oslavu.

 

Každý príbeh začína takmer rovnako…

 

Zuzana

Volám sa Zuzana, mám 26 rokov a pochádzam z Trenčína. Som matka troch detí a som opäť tehotná, onedlho čakám štvrté, dievčatko. Bývam spolu s deťmi v zariadení núdzového bývania, pretože som nemala kde bývať, stratila som strechu nad hlavou. Z blízkej rodiny mám už len mamu, ktorá je onkologická pacientka a býva v jednoizbovom byte, takže mi môže len ťažko pomôcť. Na starostlivosť o deti som sama, pretože zo strany otca nie je žiadny záujem. Deti sú vo veku 5,3 a jeden rok. Ako matka by som pre svoje deti chcela zabezpečiť starostlivosť, istotu a bezpečie, aby v budúcnosti mali lepšie podmienky na život ako ja a aby vyrastali v úplnej rodine. Vďaka umiesteniu v zariadení verím, že som nastúpila na dobrú cestu a som vďačná, že sa mi naskytla táto možnosť, aby som posledný mesiac tehotenstva a pôrod mohla prežiť v pokoji. Ocitla som sa v náročnej životnej situácii, preto sa obraciam na vás, milí dobrodinci, s prosbou o akúkoľvek pomoc, finančnú či materiálnu. Vopred vám úprimne ďakujem za pomoc a ochotu pomôcť.

Krátko po zaradení do projektu Zachráňme životy, začiatkom marca, sa Zuzane narodilo prekrásne dievčatko Lenka. Všetci sa z neho veľmi tešíme.

 

Anna 

Tento mesiac som bola s Aninkou v poradni. Myslela si, že som  ju dala na adopciu. Opatrne sa ma spýtala, ako som sa rozhodla? Povedala som jej, že mám krásnu dcérku Aninku. Usmiala sa na mňa a povedala, že som silná žena, aby som sa nevzdávala, že s pomocou OZ a dobrých ľudí to určite zvládnem. Mala vraj klientky, ktoré boli na tom horšie a teraz sú šťastné so svojimi deťmi. Pani doktorka bola veľmi rada, že som sa rozhodla dcérku si  nechať. Pochválila ma, že malá pekne priberá a prosperuje. No na mne videla, že mám obavy, ako to zvládnem. Povzbudila ma, že najhoršie už mám za sebou. Vie, že moja psychika je labilná a že ak by som Aninku nechala v pôrodnici, určite by som sa psychicky zrútila a prišla by som o svoje deti. Skončili by v detskom domove a ja na psychiatrii. Neviete ako som vám vďačná za vašu finančnú pomoc, lebo bez nej by som to nezvládla. Ďakujem za všetko, čo pre mňa a všetky deti robíte.



Martina

Volám sa Martina, mám 39 rokov a som v 8. mesiaci tehotenstva. Keď som to zistila, zostala som v šoku. Som mamou 3 detí, 2 chlapci sú už dospelí, najmladší Janko má 12 rokov a teraz čakám dievčatko. Detstvo som mala ťažké. Otec holdoval alkoholu, mama pri ňom trpela a my deti tak isto… 

Bola som v poradni u pani doktorky,  gynekologičky. Mala som vypočítaný termín na koniec februára, ale stále nič… Po poslednom sone mi povedala, že dátum pôrodu môže byť aj v marci. Termín mám do 18. 3. 2024, potom idem na hospitalizáciu a tam zhodnotia, či je už čas pôrodu. Začínam veriť, že by som to s pomocou ľudí, ochotných pomôcť, mohla zvládnuť. Ďakujem, že ste mi vliali nádej a odvahu. Prosím vás, myslite na nás aj naďalej, nech to dobre dopadne. Ďakujem!

 

Áno, každý príbeh začína takmer rovnako. My sme radi, že tu pre ženy v núdzi môžeme byť, že ich môžeme sprevádzať. Naozaj niekedy stačí slovo povzbudenia, podpory, vypočutia obáv. 

Naše poďakovanie patrí i darcom. Vďaka vám môžeme finančne podporovať ženu v núdzi do jedného roku veku dieťaťa. Ďakujeme!