25. marec

Témou aktuálneho ročníka kampane „25. marec – Deň počatého dieťaťa“ je motto „Ďakujem, že som“, teda vyjadrenie vďačnosti za to, že naše mamy povedali „áno“ životu a umožnili nám narodiť sa, rozvíjať sa a dospieť na našej životnej ceste do momentu, v ktorom sa nachádzame práve teraz. „Cez prizmu uvedomenia si hodnoty nášho vlastného života a toho, že to je nezaslúžený dar, ktorý sme dostali a ktorý môžeme užívať, najlepšie vnímame aj hodnotu života všetkých ostatných ľudí. Najmä tých najzraniteľnejších, ktorí sa nedokážu brániť sami, teda aj nenarodených detí,“ vysvetľuje hlavná koordinátorka kampane Anna Siekelová.

Fórum života v rámci kampane Deň počatého dieťaťa organizuje množstvo podujatí po celom Slovensku, do ktorých sa môže zapojiť ktokoľvek, komu záleží na tom, aby našou spoločnosťou namiesto prospechárstva, egoizmu a konzumizmu rezonovali pojmy ako solidarita, prirodzené hodnoty a zmysluplný život. Symbolom kampane je už tradične biela stužka znázorňujúca nevinnosť a zraniteľnosť, ktorú budú dobrovoľníci a regionálni spolupracovníci Fóra života rozdávať v uliciach slovenských miest a obcí najmä počas týždňa pred 25. marcom. „Takúto stužku si môžete vziať od našich dobrovoľníkov, ale jednoduché je vyrobiť si ju aj doma. Jej pripnutím na odev a nosením v dňoch okolo 25. marca dáte najavo nielen účasť na kampani Deň počatého dieťaťa, ale aj svoj osobný postoj k problematike ochrany ľudského života od počatia,“ hovorí Marcela Dobešová, predsedníčka Fóra života, a dodáva, že kampaň má občiansky charakter. „Veríme, že ochrana prirodzených hodnôt je, alebo mala by byť vlastná nielen veriacemu človeku, ale každému, kto racionálne uvažuje a kto vníma vzácnosť života – či už toho svojho, alebo ostatných ľudí.“ 

Kampaň oficiálne štartuje 17. marca 2018 Púťou za život v bazilike v Rajeckej Lesnej. Program sa začína o 16:00 eucharistickou slávnosťou, ktorej bude predsedať Mons. Tomáš Galis, žilinský diecézny biskup. V programe vystúpia Lámačské chvály, ktoré s Fórom života už niekoľko rokov intenzívne spolupracujú na pro-life projektoch. Sväté omše za život spojené s rozdávaním bielych stužiek a informačných materiáloch sa vďaka našim regionálnym spolupracovníkom a dobrovoľníkom budú konať aj v niekoľkých ďalších slovenských mestách. V dňoch 23. – 24. marca sa v Rajeckých Tepliciach uskutoční už XX. ročník medzinárodnej konferencie Vyber si život, tento rok na tému „Výchova a vzdelávanie k ochrane života a jeho zmyslu“. Program podujatia je spojený aj s odovzdávaním Ceny Antona Neuwirtha. Registrácia je otvorená do 20. marca.

V Zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca pripravujeme v spolupráci s Komorným orchestrom ZOE a sólistami Hildou Gulyasovou a Matejom Bendom benefičný koncert ku Dňu počatého dieťaťa. Podujatie, ktoré bude moderovať známy spisovateľ Daniel Hevier, sa začína v pondelok 19. marca 2018 o 19:00 hodine a je prístupné pre verejnosť. V týchto dňoch štartujeme aj 6. ročník FOTOsúťaže, v rámci ktorej pozývame k posielaniu rôznych momentiek aj umeleckých fotiek s témou Dňa počatého dieťaťa, alebo ochrany života od počatia vo všeobecnosti. Na dvoch výhercov čakajú balíčky kníh a dvd-čiek. Počas týždňa predchádzajúceho 25. marcu sa v Kňazskom seminári v Badíne uskutoční trojdňové školenie o TeenSTAR programe – formačnom programe pre mladých ľudí v duchu prípravy na zodpovedné partnerstvo a rodičovstvo pod vedením zakladateľky projektu Dr. Hanny Klaus z USA. Prihlásiť sa je možné do 15. marca 2018.

Ak aj vy vo svojom okolí odpozorujete, alebo dokonca zorganizujete rozdávanie stužiek, prednášky, súťaže, modlitbové stretnutia za život, postavenie pamätníka nenarodeným, alebo iné akcie ku Dňu počatého dieťaťa, určite nám o nich dajte vedieť e-mailom na anka@forumzivota.sk a my podujatie radi zaradíme do kalendára kampane. Počas uplynulých rokov sa veľmi fajn ujal projekt oslavy „počatín“, v rámci ktorých napríklad v školách a spoločenstvách pripravili rôzne dobroty a ponúkali ich okoloidúcim ako bonus k bielym stužkám a informáciám o ochrane života. Každý z nás bol totiž počatý a keďže ľudský život sa začína práve v tomto momente, je to určite dôvod na malú oslavu 🙂 Takže – ak máte chuť a možnosť, môžete takéto podujatie pripraviť ako akciu v rámci kampane 25. marec – Deň počatého dieťaťa aj tento rok, a určite nám o ňom dajte vedieť. Pre akékoľvek otázky je k dispozícii hlavná koordinátorka projektu Anna Siekelová, e-mail anka@forumzivota.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *